Thursday, March 24, 2005

MENGMETTAAL

Mengmettaal is een auteurscollectief met brede, pluralistische kijk op maatschappij en wereld. Dichters en prozaïsten van verschillende politieke en ideologische gezindheid vinden er elkaar in hun liefde voor het geciseleerde woord, voor de adequate uitdrukking van hun emoties, intuïties en opvattingen.. De schrijvers die reeds lid zijn coöpteren nieuwe auteurs, waarbij kwaliteit het doorslaggevende criterium is.
Mengmettaal organiseert literaire avonden, waar gerenommeerde krachten naast historici en beloftevol, aankomend talent aan bod komen en waarop een groeiend publiek met belangstelling op reageert.
In dit postmoderne decennium is literatuur weer meer dan vrijblijvend esthetisch spel. Het werk van de mengmettalers staat niet los van het leven, het is een deel van hun vel. Poëzie ontsnapt al eens aan het keurslijf van het boekje. De dichters illustreren gebrachte teksten met muziek, van klassiek tot jazz, met dia’s, foto’s en tekeningen. Op vele plaatsen hingen ze hun gedichten-op-doek: op diverse manifestaties van Leuven Literair tot Kunst op het water, langs steenwegen, waterlopen, in kasteeltuinen, abdijen, basilieken, op binnenschepen en literaire podia. Zij lieten vele talen aan het woord, van Frans, over Afrikaanse en Aziatische tongvallen tot een Russische operazangeres. Zij interpreteerden beelden en schilderijen, leidden tentoonstellingen in, deden hun voordeel met de wederzijdse bevruchting van beeldende kunst en literatuur. Ze schreven poëziewedstrijden uit voor jongeren, zaten in jury’s, behaalden belangrijke literaire prijzen of werkten in stilte. Naast de nieuwsbrief (Mengmettaal-tje) publiceerden ze verzamelbundels en thematische gelegenheidsuitgaven. De vertaling van Pierrot Lunaire van Albert Giraud viel in goede oren.
Belangrijker is echter de onderlinge steun, de waardering voor, en kritiek op elkanders werk, die een opbouwende, creatieve sfeer uitlokken. De geregelde individuele publicaties zijn hiervan het overtuigende bewijs. Vrijheid is het fundament van elke kunst daarom krijgt elke auteur de gelegenheid zijn eigen stem, zijn eigen stijl, de eigen thematiek te laten horen. E pluribus unum: de verscheidenheid op de gemeenschappelijke noemer van de authenticiteit.

Mark Meekers in: Mengmettaal-gedichten 1999, Leuven 1999, p. 3

Contactadressen:

  • Swertmolenstraat 23, 3020 Herent, tel.: 016 / 22 96 42, e-mail: lieve.devijver@telenet.be
  • Leo Dartelaan 20, 3001 Heverlee / Leuven, te.: 016 / 22 63 98, e-mail: mark_meekers@hotmail.com
  • www.mengmettaal.org

0 Comments:

Post a Comment

<< Home